luni, 6 februarie 2012

Gandeste pozitiv si vei fi mai fericit

In-afara de alimentatie, la fel de importanta sau poate mult mai importanta pentru sanatate, este felul nostru de a gandi.
In functie de educatia primita, omul isi traseaza niste obiceiuri ca niste cai batatorite, in creier. Traditia, prejudecatile, conservatorismul sunt de multe ori responsabile pentru bunastarea noastra, atat materiala cat si fizica.
Un exemplu concret, ca sa ma fac mai bine inteleasa: o persoana care crede ca este in natura ei ( sau ca a mostenit) sa fie bolnava, fara discutie se v-a imbolnavi frecvent. Daca cineva crede ca toate actiunile sale sunt sortite esecului si ca este predestinat sa fie nefericit, asa se v-a intampla. Cu alte cuvinte suntem suma gandurilor noastre.
O mica explicatie stiintifica: Undeva in creierul nostru sunt localizate doua `campuri`: 1.constientul si 2.subconstientul. Constientul este cel care rationeaza, la baza lui sunt gandurile noastre, impresiile, sugestiile. Subconstientul este cel care executa comenzile trimise de constient. El nu calculeaza si nu trece nimic prin filtrul ratiunii ci pur si simplu crede tot cei spune constientul, preia informatia ca atare si o trimite mai departe la restul organelor din corp (inima, ficat, plamani, membre, cap, ochi, gura etc).Tot la baza subconstientului (sau mai bine-cunoscut inconstientului) stau actiunile noastre de baza, cele ce ne ajuta sa ramanem in viata: respiratia, ciurculatia sangelui in vene, bataile inimii. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa intrebam constientul sau sa rationam, de cate ori trebuie sa bata inima sau de cate ori trebuie sa respiram pe minut.  Asa stau lucrurile cu aceste doua campuri. Le-am prezentat sumar ( cine este interesat de mai mult poate studia cartile de specialitate, recomand Puterea Gandului de Milton Cameron) pentru a se intelege ce vreau sa spun mai departe. Concluzia explicatiei mele este ca cele doua campuri interactioneaza, se pot influenta reciproc insa sunt doua lucruri total diferite.Ideal ar fi ca ele sa fie pe aceiasi lungime de unda. Adica daca fiinta noastra si-ar dori foarte multi bani si ar dori sa transmita aceasta dorinta subconstientului ca acesta sa actioneze ca atare, constientul (modelat de educatie, traditie, religie etc) gaseste motivatii si ratiuni ca nu este foarte corect ca noi sa fim bogati. Astfel el intra in conflict cu subconstientul care este derutat: sa actioneze sau nu?
Subiectul este foarte complex si nu prea usor de inteles. Cu ce trebuie sa ramanem noi in minte:
Daca dorim sa fim mereu sanatosi, sa repetam mereu in minte acest lucru, ca o mantra `sunt sanatos`. Daca ne dorim sa fim bogati sa repetam acest lucru, la fel. Sa alungam ratiunile constientului si sa ne exprimam dorintele liber de prejudecati. Astfel dam informatii pozitive subconstientului pentru ca acesta sa transmita in toata fiinta noastra aceste informatii pozitive. Barfa, cearta, ura, nemultumirea, vorbirea precipitata, invidia nu fac decat sa ne imbolnaveasca trupul si spiritul. La fiecare vorba necumpatata trupul nostru este afectat prin interior la fel cum ai scrijela in carne vie cu un cutit.
Pentru a fi pe deplin fericit, invatati sa iertati! Nu pentru cel ce v-a gresit ci pentru propria voastra persoana. Incercati acest lucru si va veti simti eliberati ca de o povara purtata mult timp in spate.
Iubiti si iar iubiti! chiar si pe cei care va gresesc. Facand asa aduceti ploaie de bucurie si multumire in sufletul vostru, lucru care se v-a reflecta si spre cei din jurul vostru.
"Intrucat atarna de voi, traiti in pace cu toti oamenii" spunea Apostolul Pavel.

Un comentariu: