sâmbătă, 11 februarie 2012

Spune-mi cu ce te hranesti ca sa-ti spun cine esti II

In episodul anterior am vorbit despre cum ar trebui sa fie alimentatia noastra ca sa fim mai sanatosi, sa ne simtim mai bine. Astazi voi insista putin asupra aspectului carnii in alimentatia uzuala.
Nu pana demult (si ideea mai persista si astazi), alimentatia carnata era privita ca un factor al bunastarii. Omul era asezat pe o treapta sociala in functie de cat de des manca carne. De aceea alimentele ca fasolea, soia ( celebrul salam de soia de pe vremea Impuscatului!), orezul, cartoful, mamaliga erau privite ca un semn al saraciei si unii oameni, sau chiar majoritatea, evitau sa afirme ca aceasta era alimentatia lor de baza. Ei bine, astazi, in concordatata cu evolutia stiintei, a medicinei si a tehnologiei, cercetarile in domeniul nutritiei au evoluat si astfel regimul vegetarian este la mare cautare. Ba chiar cei ce declara ca sunt vegetarieni convinsi sunt priviti cu admiratie!
De ce carnea nu mai este la mare cautare? De ce tot mai multi oameni devin vegetarieni?
Nutritionistii au descoperit ca majoritatea bolilor au ca si cauza alimentatia exclusiv bazata pe carne si in special cea de porc. S-a descoperit ca odata ajunsa in stomac carnea se transforma intr-o masa de consistenta lutului si se elimina foarte greu, majoritatea fiind depusa pe peretii intestinului ( de aici si cancerul de colon). Cu carnea de porc, lucrurile stau cu totul altfel: odata ajunsa in stomac, nu numai ca stomacului ii trebuie multe ore, mai multe decat de obicei, sa o dizolve dar aceasta se transforma in mici bucatele de consistenta nisipului care se depun automat pe peretii colonului ( intestinului gros) deoarece sunt imposibil de eliminat!
Chiar si ce mai slaba carne de porc contine grasime saturata, lucru foarte daunator pentru organism. Insa si carnea de pui sau vita contine grasime si colesterolul negativ care nu-i este necesar corpului.
Cu alte cuvinte, alimentatia sanatoasa ar trebui sa contina cel mult doua mese de carne pe saptamana, sau ideal, deloc! Alt motiv pentru care carnea ar trebui scoasa din alimentatie este si cel al aparitiei diverselor boli la animale: Gripa aviara, Boala vacii nebune, Trichineloza la porc si poate altele pe care noi inca nu le-am descoperit. Imaginativa ca odata cu ingerarea carnii unui animal bolnav, transportam acea boala imediat in tot organismul nostru. Insa si m-ai rau e ca nu putem sti daca animalul sacrificat este bolnav sau nu, doar daca, inainte de a-l sacrifica ii facem un examen medical complet!
Un alt aspect important: intre mese trebuie pastrata o distanta de 4 ore sau chiar 5. Corpul are nevoie de 4 ore pentru a digera hrana din stomac si inca o ora pentru ca sucul gastric sa se formeze si astfel stomacul sa fie pregatit sa primeasca o alta masa. Daca ii dam stomacului o alta masa inainte de a-si termina treaba, el renunta la ce a inceput si se ocupa de noul aliment introdus in stomac. Ce se intampla cu masa anterioara? ea ramane nedigerata si intra in putrefactie pentru a se dizolva si a putea fi transportata de sange prin tot organismul. Astfel sangele nostru se "murdareste" si duce aceasta murdarie peste tot pe unde trece si mai ales la creier. O persoana care nu respecta acest orar intre mese, este o persoana agitata, greoie in luarea deciziilor, stresata, incruntata, cu dese migrene sau dureri de stomac (indigestie) si cel mai nasol, cu o respiratie urat mirositoare! Va veti intreba, atunci, de ce simtiti foame inainte de trecerea acestor 4 ore? Ei bine, aici lucrurile sunt mai greu de explicat si de inteles, asta depinzand de la o persoana la alta. Cert e ca , atunci cand stomacul foarte solicitat si foarte obosit din cauza alimentelor greoaie primite isi termina in sfarsit treaba, el da semne de oboseala si intra intr-o stare de moleseala dand senzatia de "lesin la stomac" ceea ce este interpretata de multi ca fiind senzatie de foame. Exemplu: cu cat mancati mai mult si mai complicat la o masa, cu atat vi se face m-ai repede foame!
Ne revedem la un nou episod cu mai multe explicatii!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu